9/2/09

διακοπές Σαντορίνη

Mεγαλειώδης αίσθηση και ομορφιά
Ευλογημένο από την... κατάρα της φύσης, το νησί οφείλει τη μαγεία του στην αγριότητα του ηφαιστείου, που δεσπόζει στο μέσον του κόλπου. Δεν κάνει για όλους, αλλά όσοι ανακαλύψουν τη σαγήνη του, επιστρέφουν πάντα
Είναι μερικές φορές στη ζωή ενός ανθρώπου, που ο χρόνος σταματά. Την αλήθεια αυτής της φράσης-κλισέ την καταλαβαίνει κανείς όταν το πλοίο εισέρχεται, νωρίς το απόγευμα, στον κόλπο της Σαντορίνης. Ενός νησιού γεμάτου από χιλιοειπωμένες φράσεις, που στο καπνισμένο του χώμα αποκτούν το πραγματικό τους νόημα.
Όσες φορές κι αν κάνετε αυτό το ταξίδι, η αίσθηση του μεγαλείου, την ώρα που το πλοίο περνά μπροστά από την Καλντέρα, μένει αναλλοίωτη. Δέκα λεπτά που παγώνουν και γίνονται μια στιγμή. Μια στιγμή, που παγώνει και διαρκεί μια αιωνιότητα.
H Σαντορίνη είναι ένα μέρος μαγικό, φημισμένο για το γεμάτο δέος και «αβάσταχτη» ομορφιά - όπως πολύ πετυχημένα την αποκαλεί ο Σ. Δαγδελένης στο παραμύθι του - τοπίο της σε όλο τον κόσμο. Κάθε της πέτρα αναβλύζει αρμονική ενέργεια. H αγριότητά της είναι γλυκιά και γαλήνια. Κρύβει μεγάλες συγκινήσεις για όσους έχουν την ψυχή τους ανοιχτή και θέλουν να συγκινούνται. Οι λάτρεις της Σαντορίνης, ακόμα κι όταν δεν είναι στο νησί, την κουβαλούν μέσα τους και τους καθησυχάζει. H Σαντορίνη έχει τέσσερις εποχές, η καθεμία με διαφορετικές χάρες. Δυστυχώς, οι περισσότεροι την γνωρίζουν μόνο Ιούλιο - Αύγουστο, στη χειρότερή της περίοδο. Τότε, με την πολυκοσμία, βγαίνουν στη φόρα όλα τα στραβά, που πληγώνουν τους φίλους της. Και δεν είναι λίγα. Εγκληματικά ανεξέλεγκτη δόμηση, κακές υπηρεσίες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, και πάνω απ' όλα, πολλή πολλή ακρίβεια. Μην εκπλαγείτε αν σας χρεώσουν ένα φιλέτο ψάρι 700 γραμμαρίων 70 ευρώ. Αλλά μετά το αρχικό σοκ μην τους αφήσετε ατιμώρητους. Το νησί τα πληρώνει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και ο τουρισμός πέφτει με αμείωτους ρυθμούς και δεν φταίνε οι δίδυμοι πύργοι, το Ιράκ ή το SARS. Οι ντόπιοι που βλέπουν μακρύτερα από τη μύτη τους ξέρουν τους λόγους και προσπαθούν να φτιάξουν τα πράγματα.
Ας γυρίσουμε, όμως, στις ομορφιές της Θήρας. Τα Φηρά παραμένουν ελκυστικά, αλλά λιγοστεύουν τα αλώβητα από την εκμετάλλευση σημεία τους. Το στολίδι του νησιού είναι η Οία, οικισμός παραδοσιακός που αντιστέκεται στις βάρβαρες επεμβάσεις. Μην αρκεστείτε στην παγίδα του ηλιοβασιλέματος στοιβαγμένοι με εκατοντάδες άλλους «σανσέτηδες» πάνω στην πλαγιά. Μπορείτε να το απολαύσετε εξίσου οπουδήποτε στην Καλντέρα (έτσι ονομάζεται η πλευρά της Σαντορίνης που βλέπει το ηφαίστειο). Περιπλανηθείτε στα ήσυχα δρομάκια της Οίας νωρίς το πρωί, χαθείτε ανάμεσα στα πλούσια καπετανόσπιτα, ενθύμια της εποχής που οι Νιώτες καπεταναίοι κυριαρχούσαν στις θάλασσες του κόσμου, θαυμάστε τα σκαμμένα στον βράχο υπόσκαφα των ντόπιων, κάποτε οικίες των πληρωμάτων στα καράβια, επισκεφθείτε το κατάστημα της αναπτυξιακής κοινοτικής επιχείρησης για παραδοσιακά υφαντά και προϊόντα της θηραϊκής γης (φάβα, κάππαρη, ντοματάκια, κ.λπ.).
Υπέροχη είναι η πεζοπορία από το Ημεροβίγλι στο Φηροστεφάνι και στα Φηρά, κατά μήκος του γκρεμού. Θα δείτε πισίνες να κρέμονται στην άβυσσο, πολυτελή ξενοδοχεία και την Καλντέρα από λιγότερο φωτογραφημένες οπτικές γωνίες. Αξίζουν επίσης μιας επίσκεψης ο Πύργος, το ομορφότερο χωριό της ενδοχώρας ψηλά στο βουνό, και τα ερείπια της Αρχαίας Θήρας στην κορυφή τού Μέσα Βουνού.
Αφιερώστε μία ημέρα στο ηφαίστειο - απαραίτητα νερό, καπέλο, και άνετα παπούτσια. Θα δείτε από κοντά ένα φυσικό θαύμα, που κάποια μέρα - αναπόφευκτο είναι, λένε οι ηφαιστειολόγοι που το παρακολουθούν στενά - θα ξυπνήσει πάλι. Αλλά όχι με την καταστροφική μανία του παρελθόντος. Και βέβαια, μη φύγετε από τη Σαντορίνη αν δεν δείτε ένα άλλο θαύμα - αυτό που δημιούργησαν οι πρώτοι της κάτοικοι πριν χιλιάδες χρόνια στο Ακρωτήρι.
Σκάρος
Ο βράχος που ορθώνει το αυστηρό του ανάστημα μπροστά στο Ημεροβίγλι είναι ένα σημείο του νησιού που ξεχωρίζει κι ας προσελκύει ελάχιστους επισκέπτες - ξένοι οι περισσότεροι. Αν σας αρέσει η μοναχική πεζοπορία, μη χάσετε την εμπειρία. H διαδρομή και η θέα της Καλντέρας είναι μοναδικές απολαύσεις. Αποφύγετε τις ώρες που καίει ο ήλιος και οπλιστείτε με νερό, καπέλο και άνετα παπούτσια. Θα ξεκινήσετε τη βόλτα σας από την κορυφή του βράχου - σε μία ευθεία από τη στάση του λεωφορείου - και θα πάρετε ένα από τα δύο, εξίσου βατά, μονοπάτια που προβάλλουν μετά τα πολλά σκαλιά. Στην επίπεδη κορυφή του Σκάρου, τη Ρόκα, και τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, που χρονολογούνται από το 1207, φτάνετε μόνο σκαρφαλώνοντας. Παρακάμπτοντας την κορυφή, συνεχίζετε στα μονοπάτια, περιμετρικά του βράχου, βλέπετε απέναντι το ηφαίστειο και τη Θηρασιά και καταλήγετε στην αυλή της εκκλησίας με τα δύο ιερά. Κανένα σημείο της Σαντορίνης δεν έχει καλύτερη θέα.
Παραλίες
Για ησυχία και άμμο μέσα στη θάλασσα: Κολούμπος και Μπαξέδες στην «πλάτη» της Οίας. Για βουτιές στα βαθιά νερά της Καλντέρας: Αμμούδι, Αρμενάκι και ʼγιος Νικόλαος Περαματάρης κάτω από την Οία. Για πολυκοσμία και μπιτς μπαρ: Περίσσα, Περίβολος, Καμάρι. Για ονειρεμένα απόκοσμα τοπία: Βλυχάδα, Κόκκινη Παραλία.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Το καλοκαίρι, το νησί συνδέεται αεροπορικά με Αθήνα (7-9 πτήσεις καθημερνά), Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Μύκονο και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Πτήσεις πραγματοποιούν οι Ολυμπιακή Αεροπορία (210-9666.666) και Aegean Airlines (801-11-20000). Το αεροπλάνο θα σας φέρει πολύ πιο γρήγορα στον προορισμό σας, θα σας στερήσει, όμως, την αξέχαστη μεγαλοπρέπεια της εισόδου στον κόλπο της Σαντορίνης.
Από την άλλη, τα παλιά πλοία θέλουν υπομονή, αφού το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει, ανάλογα με την κίνηση, από 9 μέχρι 12 ώρες (αυτά που πιάνουν μόνο Πάρο - Νάξο - Ίο). Ευτυχώς, πρόσφατα προστέθηκαν τα High Speed της Hellas Flying Dolphins (210-4199.000), που μειώνουν τη διαδρομή στις πέντε ώρες και τα Blue Star Ferries (210-8919.800) στις επτάμισι ώρες. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη η έγκαιρη έκδοση εισιτηρίων ημέρες νωρίτερα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Διαμονή για όλες τις τσέπες διαθέτει η Σαντορίνη - από 1.050 ευρώ η σουίτα στην Οία μέχρι 20 ευρώ το δίκλινο στο Καμάρι. Συνήθως, τα ξενοδοχεία στην Καλντέρα είναι τα ακριβότερα - η ανεπανάληπτη θέα κοστίζει. Δεν είναι λίγα αυτά που διαθέτουν ακόμα και σουίτες με ιδιωτική πισίνα και ζακούζι, υπηρεσίες SPA και πολλά άλλα. Υπάρχουν όμως και δεκάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στη μέση ή χαμηλή κατηγορία τιμών.

ΦΑΓΗΤΟ

Μερικές από τις καλύτερες γεύσεις στην Ελλάδα σερβίρονται με θέα το ηφαίστειο, δυστυχώς σε υψηλές τιμές. Φυσικά, υπάρχουν αξιόλογες κουζίνες για όλα τα βαλάντια. Ενδεικτικά αναφέρονται: Στην Οία: «1800» στον κεντρικό πεζόδρομο, «Ο παράδεισος» στον δρόμο προς τις παραλίες Κολούμπος και Μπαξέδες, «Oia's Cafe-Restaurant», «Σκάλα», «Finikia». Στα Φηρά: «Κουκούμαβλος», «Σελήνη», «Αρχιπέλαγος» (όλα στην Καλντέρα), «Νικόλας» κοντά στην πλατεία, «Αφροδίτη» για τους μεγαλύτερους γύρους σε αραβική πίτα στον δρόμο από την πλατεία προς την Οία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου