23/4/09

Ο «θεός» …Φόβος!

Η σημερινή κοινωνία έχει «επενδύσει» στο θεό Φόβο! Τα τηλεοπτικά παράθυρα και οι διαφημίσεις φλερτάρουν γύρω από το φόβο. Εγκληματικότητα, οικονομική καταστροφή, οικολογική καταστροφή, διεφθαρμένοι πολιτικοί και δικαστές, σεισμοί, διαρρήξεις, οι φουσκωτοί, η τρομοκρατία, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές το καλοκαίρι, η κρατική αναλγησία και …τόσα άλλα!
Συνέχεια το σύστημα μας υπενθυμίζει πόσο ανασφαλείς είμαστε. Από τη στιγμή που η ίδια η κοινωνία μας παράγει και μας «πουλάει» φόβο, επόμενο είναι να τον κουβαλάμε συνέχεια μαζί μας. Στο σπίτι, στη δουλειά. Ειδικά στη δουλειά. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων είναι ο φόβος της αποτυχίας. Ο συγκεκριμένος φόβος είναι το μονοπάτι που οδηγεί στην ηττοπάθεια και καταστροφή. Ενώ η ίδια η αποτυχία έχει μια υπόσταση, ο φόβος της δεν είναι παρά μια κατάσταση του μυαλού. Η επιστήμη και η ζωή έχουν αποδείξει πως ο
άνθρωπος εξελίσσεται και γίνεται αυτό που επαναλαμβανόμενα σκέπτεται. Τότε, γιατί τότε δεν σκεφτόμαστε συνέχεια την επιτυχία; Η απάντηση έχει να κάνει με δυο πράγματα: Σε τι είδους ερεθίσματα είμαστε εκτεθειμένοι και πως εμείς οι ίδιοι προγραμματίζουμε και κατευθύνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ζούμε σε ένα κόσμο αρνητικού προγραμματισμού που μας εκθέτει συνέχεια σε αρνητικά ερεθίσματα. Αυτός ο προγραμματισμός δημιουργεί φόβο. Ένα φόβο που διαμορφώνει το εργασιακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον σε ένα τοπίο μάχης. Στη μέση αυτής της διαμάχης και της ανασφάλειας, βρίσκεται η δική μας προσπάθεια για επιβίωση και προκοπή. Ενώ
νομίζουμε ότι φοβόμαστε την αποτυχία, όλοι την αντιμετωπίζουμε καθημερινά με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Ο καθένας μας μπορεί να αποτύχει. Η αποτυχία είναι κάτι το υποκειμενικό και το μετρήσιμο. Το θέμα είναι πως η μεγαλύτερη αποτυχία είναι εκείνη που συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας.
Αν αλλάξουμε τη λέξη «απέτυχα» με τις λέξεις «αυτό που έμαθα και δεν θα το επαναλάβω είναι…» θα δείτε και μόνοι σας πόσο μειώνεται αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσατε αποτυχία. Οι εξωτερικοί ή εξωγενείς φόβοι οδηγούν στους εσωτερικούς φόβους. Η δική μας αντίδραση στους εσωτερικούς φόβους επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, δεν έχει και τόση
σημασία αυτό που μας συμβαίνει, αλλά τι εμείς κάνουμε με αυτό που μας συμβαίνει.
Βασικά, η αποτυχία υλοποιείται μόνον όταν ο άνθρωπος αποφασίσει να τα παρατήσει ή να παραιτηθεί από την προσπάθεια. Εμείς επιλέγουμε ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε, που σημαίνει ότι εμείς επιλέγουμε τα αποτελέσματά μας. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που μετά από μια ενεργή εργασιακή ζωή, μόλις βγήκαν στη σύνταξη, έπεσαν σε κατάθλιψη και σε σύντομο χρονικό διάστημα πέθαναν. Έχω γνωρίσει και άλλους, που νίκησαν καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες και μεγαλούργησαν επαγγελματικά και οικονομικά.
Ο Bill Gates είπε «Δεν υπάρχει αποτυχία. Υπάρχει μόνο πληροφόρηση». Με τη δήλωση αυτή κατά νου, ας δούμε απλές στρατηγικές που βοηθούν να επιβιώνουμε και να τα καταφέρνουμε, αντί να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια :
Να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την αποτυχία σαν ένα γεγονός που περιέχει στοιχεία που δίνουν πληροφορίες αναγκαίες για να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές στη ζωή, στη συμπεριφορά και τις πράξεις μας.
Πάντα να αναζητούμε τις πιθανές ευκαιρίες που αναδεικνύονται μέσα από κάθε αποτυχία και ταλαιπωρία.
Να ψάχνουμε για το «μάθημα» (τη γνώση) που συνοδεύει κάθε αποτυχία. «Τι έμαθα μέσα από αυτή την εμπειρία;»
Να βγάλουμε έξω από τη ζωή μας αρνητικούς, μίζερους και φοβισμένους ανθρώπους. Ας εμπλουτίσουμε τις παρέες και τις συναναστροφές μας με ανθρώπους που σκέφτονται δημιουργικά, ευγενικά, θετικά και πάνω από όλα, διαθέτουν έναν ήρεμο και ειρηνικό νου.
Να ανακαλύψουμε νέες πηγές πληροφόρησης και παράλληλα, να αρχίζουμε να αλλάζουμε τρόπο σκέψης.
Γιατί τελικά, η ζωή είναι πολύ μικρή για να αποσυρόμαστε και να τα παρατάμε εύκολα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου